Helprotese

Når man får protese

Når man erstatter sine tænder med en helprotese, vil der i så godt som alle tilfælde skulle ske en tilvænning.
Nogle mennesker vænner sig hurtigt til protesen, mens andre skal have lidt længere tid. Men uanset hvordan, gælder det om at bruge protesen så meget som muligt, også under måltiderne.

 

Ømhed og ubehag.

1212

 

Selv om der er gjort et stort stykke arbejde med at tilpasse protesen nøjagtigt til munden, kan der forekomme ømhed.
Den forsvinder normalt i løbet af et par dage. Hvis ikke, bør man kontakte sin tandlæge. Man bør i så fald beholde protesen i munden et par timer, før man skal til behandling, da det ellers kan være svært at finde årsagen til ubehaget.
Og husk: Man bør aldrig selv forsøge at rette på proteser, der sidder dårligt. Som oftest gør det mere skade end gavn – i værste fald kan man ødelægge protesen.

Tale og ømhed

I begyndelsen vil man måske føle lidt besvær med at tale. Det går ret hurtigt over. Hvis man vil fremskynde tilvænningen, kan man f.eks. læse højt for sig selv i et rimeligt tempo.
I de første dage vil man sikkert også føle, at det er besværligt at have både tænder og mad i munden på én gang. Det hjælper, at begynde med mad der er nemt at tygge: Fisk, grød, fars, suppe m.m. Senere kan man så tage fat på føde, der kræver mere grundig tygning. Start med små bidder, og prøv at tygge i begge sider på en gang.

Når man bruger protese

Det er bedst altid at skylle mund og protese grundigt efter hvert måltid for at fjerne madrester, som altid sætter sig på og under protesen.vaske
Fjernes madresterne ikke, omdannes de af bakterierne i munden til belægninger (plak). Udover at det ikke er særlig kønt at have bakteriebelægninger (plak) på protesen og evt. resterende tænder, giver det næsten altid dårlig ånde. Og endnu værre – betændelse under protesen. Proteseunderlaget (gummen) kan hermed langsomt ødelægges, så protesen ikke mere kan sidde fast. Der kan også opstå svampeinfektion, og ved de resterende tænder – tandkødsbetændelse (gingivitis) samt huller (caries).

Protesen kan nemt gå i stykker, hvis den tabes. For at undgå dette kan man fylde lidt vand i vaskekummen, så den lander blødt, hvis den skulle smutte fra en.

Til pleje af proteser bruges en protesebørste samt en tandpasta med lavt slibemiddel eller håndsæbe. Husk, at alle protesens flader skal børstes grundigt rene, både tandsiden og den side der vender mod gummen.
Det er også meget vigtigt, at man børster gummerne. Brug en almindelig blød tandbørste, og børst gummerne og ganen grundigt. Du må gerne bruge lidt tandpasta. det giver en frisk smag. I starten kilder det, når man børster, men man vender sig hurtigt til det. Man kan herved forebygge svamp og infektioner (protesestomatitis) i mundhulen.
Protesen børstes over en håndvask med vand i

 

Misfarvede proteser

Proteser trænger ofte til en ekstra rengøring, idet både tandsten og farvestoffer fra mad og drikke kan sætte sig på protesen.gebis1
Det kan anbefales at lægge protesen i et glas lunken vand med 1-2 tsk. grøn Bio-tex i ca. 20 minutter eller eventuelt natten over. Derved får man fjernet de fleste misfarvninger.
Man skal huske at skylle protesen grundigt efter Bio-tex badet!
Man kan i handelen købe proteserensetabletter. Disse er udmærkede, men koster mere.

Proteser med tandsten

Tandsten er hårde belægninger, som dannes ved forkalkning af bakteriebelægninger (plak).
Tandsten ses hyppigt på proteser og kan fjernes ved at lægge protesen i et glas med eddike (husholdningseddike) natten over.
Tandstenen bliver derved blød og kan skrabes af med en tandstikker. (Undgå noget der ridser.)

 

Protesen ud om natten

Det er bedst for mund / gummerne at hvile om natten.
Derfor er det bedst at tage protesen ud og lægge den i et glas vand. Derved mindsker man risikoen for svamp (protesestomatitis).
Nogle mennesker er kede af at ligge uden tænder. Man kan så for at skåne mund/gummer nøjes med at tage undermundsprotesen ud.
Når protesen ikke er i munden, bør den opbevares i vand. Ligger den tørt, kan den blive skæv.