Slået tand

Mælketænder


Tanden slået ud:
Ingen behandling. Tanden kan ikke reddes.
Tanden forrykket: Det væsentlige er, at de nye blivende tænder ikke tager skade. Uanset om mælketanden er slået ind eller til siden, må den ikke flyttes “på plads”, fordi det nye tandanlæg derved kan tage skade. Mange gange ser man, at mælketanden alligevel selv går på plads efter nogle måneder.
Hvis barnet ikke kan tygge sammen, fordi det bider på den forrykkede tand, skal tanden trækkes ud.
Tanden brækket: Kan man se en rød plet, hvor tanden er knækket, er tandnerven beskadiget. Det kan give smerter, så kontakt børnetandplejen, eller uden for deres åbningstid os eller tandlægevagten.
Er der ingen rød plet at se, kan behandlingen vente en dag eller to.

Blivende tænder


Tanden slået ud: Måske kan tanden sættes på plads igen. Men det skal ske hurtigt. Helst indenfor 20 minutter. Tanden skal IKKE gøres ren – lad tandlægerne om det. Tanden skal opbevares fugtigt under transporten til klinikken – bedst i munden, hvis der ikke er bevidstløshed ellers i plasticpose med fugtig serviet (oftest hvad man har ved hånden).
Tanden forrykket: Kraftige slag kan løsne tanden. Oftest sker der ikke andet end at tanden vokser fast igen. Er tanden meget løs, og er det svært at tygge, vil det ofte være en god idé at sætte tanden midlertidigt fast med plast til nabotænderne (“krykker”).
Tanden brækket: Kan man se en rød plet, hvor tanden er knækket, er tandnerven beskadiget. Det kan give smerter, så kontakt os eller tandlægevagten.
Er der ingen rød plet at se, kan behandlingen vente en dag eller to.Under alle omstændigheder bør skoletandlægen (for børn og unge) eller din private tandlæge / tandlægevagten, konsulteres for at vurdere skaden og tage et røntgenbillede, også af hensyn til en evt. skadesanmeldelse til forsikringsselskabet.