Blegning

blegning1
blegning2

Når det gælder misfarvning af tænder, er kaffe, te og cigaretter nogle af de største syndere.
Ved tandrensning hos din tandlæge fjernes misfarvning og belægninger, men mener du, at dine tænder stadig er mørke efter tandrensning, kan det lade sig gøre at blege.

Blegningen bør foregå hos tandlægen, hvis det skal have en god effekt uden at påføre tænder, tandkød eller mund utilsigtede skader.
Blegemidler mistænkes for at være kræftfremkaldende hos mennesker, som i forvejen har forøget risiko for kræft i mund og hals, fordi de ryger, drikker meget alkohol, har svækkede slimhinder og usundt tandkød.
Tidligere hørte hjemmeblegemidler under kosmetiske produkter, og måtte ikke indeholde ret meget blegemiddel (brintoverilte). Fra sidst på året 2006 kommer der nye regler fra EU, som ophæver de gamle regler – foreløbigt i en forsøgsperiode. Dermed bliver det tilladt at sælge blegemidler, med op til 6 procent brintoverilte, som kosmetiske produkter. Varerne skal være forsynet med en klar anbefaling om at kontakte tandlægen. EU`s videnskabelige komité for forbrugerprodukter (SCCP) udtaler en bekymring, på baggrund af dyreforsøg, for at folk med forøget risiko for mund- og halskræft øger risikoen yderligere ved at bruge tandblegeprodukter. Komiteen har anbefalet, at spørgsmålet undersøges grundigere, og indtil det modsatte er bevist, anbefaler Informationscenter for Miljø og Sundhed i Danmark, at man tænker sig godt om, inden man kaster sig ud i en hjemmeblegning med håndkøbs-produkter. Tandlægeskolen ved Københavns Universitet (Ulla Pallesen) anbefaler, at man konsulterer sin tandlæge først, bl.a. for at få afklaret, om ens tænder kan bleges, og om de kan tåle den kemiske proces.
Blegning af tænder kan give isninger og ekstra følsomhed i en periode efter blegningen er påbegyndt.
Afhængig af hvor meget tænderne skal bleges, kan det være nødvendigt, at gentage behandlingen over nogle gange.
At få bleget sine tænder er altså ikke engangsbehandling, hvis du skal opretholde det “lysere” resultat.
Det er vanskeligt at svare på, hvad prisen er, da det afhænger af, hvor mange tænder det drejer sig om, og hvor langvarig behandlingen skal være, for at opnå et godt resultat. Det er dyrere at få bleget hos tandlægen end hvis du køber håndkøbsmidlerne, men så får du også en vurdering af om dine tænder, tandkød og mund kan tåle blegemidlerne, om der eventuelt skal skiftes fyldninger, og du får en blegeskinne, der er lavet individuelt til netop dine tænder, så blegemidlet kun kommer på de tandflader der skal bleges og ikke ud i munden eller ned i halsen
Du skal være indstillet på, at tænderne muligvis ikke kan blive så lyse som du ønsker.
Blegning af tænder kan give isninger og ekstra følsomhed i en periode efter blegningen er påbegyndt. Blegemidlerne ætser en smule på tændernes overflade, hvilket gør dem mere modtagelige for nye farvestoffer, samt øger risikoen for kraftigere slid af emalje.

Her på klinikken bleger vi ved at fremstille en individuel skinne, der passer omkring tænderne. Vi har lavet plads til blegemidlet de steder, som vi ønsker at blege. Herefter får du skinnen med hjem sammen med en passende mængde blegemiddel, og du kan nu over de næste dage gradvis blege dine tænder til de får den ønskede farve. Når det gøres på denne måde er det mest skånsomt overfor tænderne og tandkødet, samt mindsker risikoen for at tænderne bliver følsomme.
Afhængig af hvor meget tænderne skal bleges, kan det være nødvendigt, at gentage behandlingen over nogle gange.
Hvis du har plastfyldninger i de tænder, der skal bleges, skal du være indstillet på, at disse fyldninger skal skiftes, da plastfyldningr, kroner og protesetænder ikke bliver bleget.
Blegningens holdbarhed er selvfølgelig afhængig af, om du fortsætter med at ryge cigaretter og drikke kaffe og te, som du hidtil har gjort. Ændrer du ikke dine vaner, må du regne med, at behandlingen skal gentages med kortere intervaller, end hvis du holder op med at ryge og drikke meget kaffe og te.
At få bleget sine tænder er altså ikke engangsbehandling, hvis du skal opretholde det “lysere” resultat.
Hvis du ønsker at få dine tænder bleget, så tal med os, og vi kan sammen finde ud af, om det kan være en god behandlingsmulighed for dig.
Prisen for selve blegningen er ca. 2.000kr for en kæbe – ca. 3.000kr for begge kæber (2006).
Det har også betydning, om der skal udskiftes en eller flere fyldninger, for at opnå det ønskede resultat, så skal disse fyldninger betales udover selve blegningen.
Du skal være indstillet på, at tænderne muligvis ikke kan blive så lyse som du ønsker.