Sår, der ikke heler

Forfatter: Søren Hillerup, PhD, dr.odont.
specialtandlæge i tand-, mund- og kæbekirurgi

Almindelige sår

Heler på 8 – 14 dage …
De mest almindelige sår i mundhulen er ufarlige, og de heler uden problemer i løbet af en uges tid, hvis det som forårsagede såret korrigeres, fx.en skarp kant på en fyldning, tand eller protese. Sådan er det også med sår, der skyldes uheld med udefra kommende påvirkninger.

Sår ved eksemsygdomme

Kan være længere tid om at hele.
Der findes sår, som skyldes eksemsygdomme. De kan være længe om at hele. For disse typer af sår gælder det at patienterne som regel er generet af sårene igen og igen. Der er tale om noget periodisk tilbagevendende, noget kendt eller noget kronisk.

Sår der ikke heler

Kan være farlige.
Cirka 150 danskere får mundhulekræft (cancer) om året. Det er en modbydelig sygdom, hvor tidlig diagnostik og behandling er helt afgørende for overlevelse og livskvalitet. Et sår, der ikke heler, kan være udtryk for mundhulekræft.

Hvis De får et sår, som ikke heler, skal det undersøges omgående, og der skal måske tages en vævsprøve. Hvis deres læge eller tandlæge er i tvivl om årsagen til et sår, der ikke heler, bør de henvises til en hospitalsafdeling, kæbekirurgisk-, øre-næse-hals-, eller onkologisk afdeling for nærmere udredning.

sr

plaster