Tandbørstning og tandpasta

Daglig rengøring at tænder og mund morgen og aften er vigtig for at bevare et sundt og velfungerende tyggeapparat.

Det har man vidst siden oldtiden, og der har gennem tiderne været brugt mange forskellige hjælpemidler til at rense og børste tænderne lige fra en pind der var tygget trævlet i enden til moderne dages el-tandbørste.

Som smøre- slibemiddel har været brugt fra ingenting over aske, sand, kridt, salt til nutidens utallige mange tandpastaer.

En god tandbørste kan være en børste med afrundede nylonbørster ikke hårdere end “medium” og ikke større end den kan dække over 2 tænder. Når børstehårene begynde at stritte er det tid til at skifte den ud med en ny. En slidt børste gør ikke ordentlig rent, men kan lave skader på især tandkød. Håndtaget bør være et der ligger godt i din hånd. Fabrikatet er ikke vigtigt, men undgå børster der er alt for fantasifyldt udformet. De gør det i bedste fald ikke bedre end almindelige børster og ofte værre.

En el-børste kan også være en god ide, men så skal du ikke vælge en af de allerbilligste. Deres motor er ofte for dårlig. Hvis man bare trykker en lille smule på tanden summer motoren ganske vist, men børste kan ikke bevæges, og så sker der jo ikke noget. Man skal tænke på at en el-børste laver mange flere bevægelser i minuttet end man selv kan, så man skal ikke holde børsten på det samme sted i alt for lang tid.

 

Udvalget af tandpastaer er næsten uoverskueligt. Generelt kan man sige, at en tandpasta skal indeholde fluor. Det er gennem utallige videnskabelige forsøg påvist, at et passende indhold af fluor giver en bedre beskyttelse mod caries (huller i tænderne) end pasta uden. De fleste andre tilsætningsstoffer er enten uden effekt eller har en usikker effekt. Hvis du finder en tandpasta som du kan lide og som indeholder fluor, så brug den.

Tandpasta består af: Effekt:
Slibemiddel (40-50%): Hjælper med til at fjerne belægninger på tænderne.
Stabilisator (20-30%): Gør tandpastaens konsistens brugervenlig. F.eks. cellulose eller naturgummi.
Vand (20-30%):
Detergent (1-3%): Skummiddel. F.Eks. natrium lauryl sulfat (giver måske forøget risiko for blister i munden).
Fortygningsmiddel (1-2%):
Smags- og farvestoffer (1-2%): Kan give allergiske reaktioner, hvis man lider af parfumeallergi.
Konserveringsmiddel (0,05-
0,5%):
Terapeutiske midler (0,1-1%): F.eks. fluor, men også andre, som producenterne hævder har en gavnlig virkning.

 
 


 

tandbrste